Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Białymstoku

Nowe zalecenia dla drobiarzy!

kuryW związku z publikacją rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków, Podlaski Wojewódzki Lekarz Weterynarii  informuje o zaleconych zmianach.

 Jeżeli utrzymujesz drób w chowie  przydomowym pamiętaj:

  • zgłoś fakt posiadania drobiu lub innych ptaków powiatowemu lekarzowi weterynarii z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych;
  • sporządź rejestr posiadanego drobiu lub innych ptaków i dokonuj codziennego przeglądu stada wraz z aktualizacja danych
  • karm drób lub inne ptaki w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu dzikie ptaki;
  • nie wykorzystuj do pojenia drobiu lub ptaków wody ze zbiorników, do której mają dostąp dzikie ptaki;
  • trzymaj drób lub inne ptaki z dala od zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki;
  • utrzymuj drób z dala od ptaków dzikich ( z wyłączeniem kaczek i gęsi)
  • zadbaj o to, aby gniazda drobiu znajdowały się wewnątrz budynku
  • nie wnoś na teren gospodarstwa zwłok dzikich ptaków ani tusz ptaków łownych
  • zabezpiecz paszę i ściółkę przed dostępem zwierząt dzikich, w tym ptaków;
  • jeżeli jesteś myśliwym, nie zajmuj się obsługą drobiu lub innych ptaków przez 48 h od ostatniego polowania
  • obserwuj stan zdrowia ptaków, jeżeli zauważasz niepokojące objawy u drobiu lub ptaków poinformuj lekarza weterynarii!!!

Jeżeli utrzymujesz drób w celach komercyjnych, oprócz spełniania powyższych wymogów pamiętaj:

  • zadbaj o wyposażenie gospodarstwa w odpowiednią liczbę mat dezynfekcyjnych (lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję obuwia) przed wejściami i wyjściami z budynków gospodarskich oraz niecek (lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów) przy wjazdach i wyjazdach z gospodarstwa;
  • wchodząc do budynku, w którym utrzymywany jest drób stosuj odzież ochronną i obuwie ochronne (czyszczonego i dezynfekowanego) przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku;
  • czyść i odkażaj sprzęt oraz narzędzia przed każdym ich użyciem, a jeżeli używasz ich wyłącznie w danym budynku wykonuj to co najmniej raz dziennie;
  • prowadź i przechowuj przez rok dokumentację dotyczącą zakupu, przejęcia i zużycia środków odkażających, terminu przeprowadzenia deratyzacji i dezynfekcji oraz daty padnięcia zwierząt wraz z ilością zgłoszonych padłych ptaków;
  • wprowadź metody zabezpieczające kurniki, miejsca przechowywania paszy i ściółki przed dostępem dzikich ptaków oraz metody przeprowadzania deratyzacji i dezynfekcji;
  • prowadź rejestr środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz wejść osób do budynków, w których utrzymywany jest drób;
  • wyposaż swoje gospodarstwo w kontener lub pomieszczenie do przetrzymywania zwłok padłego drobiu, zabezpieczając je przed dostępem gryzoni, zwierząt domowych i dzikich;
  • usuwaj z kurników drób padły nie rzadziej niż raz dziennie;
  • zadbaj o odpowiednią ilość środków do dezynfekcji jak również właściwe utrzymanie mat i niecek, tak aby wystarczyło na przeprowadzenie skutecznej i bieżącej dezynfekcję co najmniej przez tydzień;
  • zabezpiecz zbiorniki wodne znajdujące się na terenie gospodarstwa przed dostępem dzikich ptaków;
  • zadbaj o czystość i porządek wokół budynków inwentarskich oraz miejsc, w których przechowujesz paszę i ściółkę (usuwaj pozostałości pasz i ściółki, wykaszaj roślinność);
  • wydziel w gospodarstwie miejsce do składowania środków odkażających; obornika, paszy i ściółki oraz weterynaryjnych produktów leczniczych i zabezpiecz je przed dostępem osób nieupoważnionych;

Jeżeli utrzymujesz więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie sporządź plan bioasekuracji, dostosowany do profilu produkcji gospodarstwa, w którym uwzględnisz:

  • podział na strefy „czyste” i „brudne” dla pracowników obsługujących drób,
  • sposób wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych a także sprzętu i urządzeń wykorzystywanych do obsługi drobiu,
  • procedury dotyczące czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu, wyposażenia oraz higieny osób zajmujących się drobiem,
  • metody zwalczania szkodników,
  • rozwiązania w celu rozdzielenia poszczególnych stad drobiu oraz uniemożliwienie kontaktu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego

 

Pamiętaj, wysoce zjadliwa grypa ptaków to zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są wszystkie gatunki drobiu i wiele gatunków ptaków dzikich. Wirus ptasiej grypy powoduje bardzo wysoką śmiertelność u ptactwa domowego. A objawy choroby są następujące:

  • zwiększona śmiertelność
  • spadek pobierania paszy i wody
  • objawy nerwowe tj. drgawki, skręt szyi, paraliż nóg, skrzydeł lub niezbornych ruchów
  • duszności
  • sinice i wybroczyny
  • biegunki
  • nagły spadek nieśności