Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

  • Kontakt

    Wojewódzki Inspektorat Weterynarii
    ZHW Białystok
    ul. Zwycięstwa 26a 15-959 Białystok
    tel. (0-85)65-10-229, (0-85)65-10-337

    Wojewódzki Inspektorat Weterynarii
    ZHW Białystok Oddział Łomża
    ul. Nowogrodzka 160, 18-400 Łomża
    tel. (0-86)21-63-458, (0-86)21-62-605

Pracownia Badań Mikrobiologicznych Środków Spożywczych

MikrobiologiaStruktura organizacyjna Pracowni:
- stanowisko badań mikrobiologicznych i biochemicznych żywności oraz próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością;
- stanowisko badań w kierunku wykrywania/oznaczania antybiotyków w tkankach zwierzęcych, mleku, wodzie i paszach;
- stanowisko wykrywania specyficznego dla drobnoustrojów DNA techniką PCR.

Kierownik pracowni:

mgr inż. Tamara Kostrzewa
E-mail: kostrzewa@wiw.bianet.com.pl
centrala: tel. (0-85) 65-10-337 wew.: 223

Starszy asystent mgr Agnieszka Amrożej - pełni funkcję zastępcy kierownika pracowni
E-mail: mikrobiologia@wiw.bianet.com.pl
centrala: tel. (0-85) 65-10-337 wew.: 223 (117)

Starszy asystent mgr Agnieszka Ambrożej - odpowiada za stanowisko badań w kierunku wykrywania/oznaczania antybiotyków
E-mail: mikrobiologia@wiw.bianet.com.pl
centrala: tel. (0-85) 65-10-337 wew.: 223 (117)

W Pracowni Badań Mikrobiologicznych Środków Spożywczych wykonywane są :

- badania mikrobiologiczne i biochemiczne żywności oraz próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością
- wykrywanie obecności kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp. metodą RT-PCR
- wykrywanie obecności kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Listerii monocytogenes metodą RT-PCR
- badania w kierunku wykrywania pozostałości antybiotyków i innych substancji przeciwbakteryjnych/hamujących w tkankach zwierzęcych, wodzie i paszach
- badania homogeniczności pasz leczniczych
- oznaczanie zawartości antybiotyków w paszach( tylozyny, tiamuliny, linkomycyny, chloratetracykliny, amoksycyliny, doksycykliny)
- badania w ramach kontroli żyzności pożywek, przygotowywanych w ZHW
- międzylaboratoryjne badania biegłości
- badania w ramach potwierdzania ważności wyników

W Pracowni wykonywane są badania urzędowe, w tym realizacja krajowego planu pozostałości oraz badania usługowe, na zlecenie indywidualnych klientów.

Banery/Logo