Pracownia Mikrobiologiczno-Biochemiczna
Struktura organizacyjna Pracowni:
- stanowisko badań mikrobiologicznych i biochemicznych żywności oraz próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością;
- stanowisko badań w kierunku wykrywania/oznaczania antybiotyków w tkankach zwierzęcych, mleku, wodzie i paszach;
- stanowisko wykrywania specyficznego dla drobnoustrojów DNA techniką PCR.
Kierownik pracowni:
mgr Ewa Polech
E-mail: e.polech@wiw.podlasie.pl
centrala: tel. (0-85) 65-10-337 wew.: 223
mgr Agnieszka Ambrozej - pełni funkcję zastępcy kierownika pracowni
E-mail: mikrobiologia@wiw.podlasie.pl
centrala: tel. (0-85) 65-10-337 wew.: 223 (171)
Kierownik pracowni mgr Ewa Polech - odpowiada za stanowisko badań w kierunku wykrywania/oznaczania antybiotyków
E-mail: e.polech@wiw.podlasie.pl
centrala: tel. (0-85) 65-10-337 wew.: 223
W Pracowni Mikrobiologiczno-Biochemicznej wykonywane są :
- badania mikrobiologiczne i biochemiczne żywności oraz próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością
- wykrywanie obecności kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp. metodą RT-PCR
- wykrywanie obecności kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Listerii monocytogenes metodą RT-PCR
- badania w kierunku wykrywania pozostałości antybiotyków i innych substancji przeciwbakteryjnych/hamujących w tkankach zwierzęcych, wodzie i paszach
- badania homogeniczności pasz leczniczych
- oznaczanie zawartości antybiotyków w paszach( tylozyny, tiamuliny, linkomycyny, chloratetracykliny, amoksycyliny, doksycykliny)
- badania w ramach kontroli żyzności pożywek, przygotowywanych w ZHW
- międzylaboratoryjne badania biegłości
- badania w ramach potwierdzania ważności wyników
W Pracowni wykonywane są badania urzędowe, w tym realizacja krajowego planu pozostałości oraz badania usługowe, na zlecenie indywidualnych klientów.